81 Baro’dan Ortak Açıklama: “Yeni Adli Yılda Hukukun Üstünlüğünü Savunmaya Devam Edeceğiz”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Batman Barosu’nun da aralarında bulunduğu 81 baro, 2024-2025 Adli Yılı açılışında ortak bir açıklama yaptı. Barolar, adalet sistemindeki sorunlara dikkat çekerek, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargının savunulmasının önemini vurguladı.

81 Baro’dan Ortak Açıklama: “Yeni Adli Yılda Hukukun Üstünlüğünü Savunmaya Devam Edeceğiz”
Reklam Bloğu
Yayınlama: 02.09.2024
7
A+
A-

Yapılan açıklamada, adaletin toplumsal yaşamın temel erdemlerinden biri olduğuna dikkat çekildi ve vatandaşların adalet beklentilerine yanıt vermenin herkesin sorumluluğu olduğu belirtildi. Barolar, bugüne kadar mesleklerinin ağır sorunlarına çözüm ararken, insan hakları ihlallerine, keyfiliklere ve cezasızlığa karşı mücadele ettiklerini, demokrasiyi ve özgürlükleri savunduklarını ifade etti.

‘ADALET ARAYAN HERKESİN SESİYİZ’

Barolar, ayrıca, terör eylemleri ve insanlığa karşı işlenen suçlar karşısında hukukun gücünü aldıklarını, adalet arayan her vatandaşın ve uluslararası arenada mazlum halkların sesi olduklarını belirtti. Hukukun adalete yönelmiş bir toplumsal yaşam düzeni olduğunu vurgulayan barolar, adaletin sağlanmasının toplumda güven duygusunun artmasına, toplumsal barışın ve refahın yükselmesine katkı sağlayacağını belirtti.

‘AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ’

Adil yargılanmanın sağlanması için bağımsız bir yargı ve savunma hakkının etkin kullanılmasının şart olduğuna dikkat çeken barolar, avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden vatandaşların adalet taleplerine yanıt verilemeyeceğini ifade etti. Barolar, hukuk fakültelerinin “diploma makinesi” haline gelmemesi gerektiğini, stajyer avukatların hakim ve savcı yardımcıları gibi devletten ücret alarak staj süreçlerini verimli geçirmelerinin sağlanmasını, kamu avukatlarının özlük haklarının düzenlenmesini ve avukatların diğer yargı görevlileri ile emeklilikte yaşadığı eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak, yeni adli yılda da hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerinin savunulması için mücadeleye devam edeceklerini belirten barolar, adil yargılama hakkının bir parçası olarak mesleki sorunların çözümünün önemine dikkat çekti.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.