15 MAHPUSA HALAY CEZASI VERİLDİ

DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde halay çektikleri için 15 mahpusa 15’er günlük hücre cezası verildiğini aktardı. Oduncu, çeşitli kentlerde halay çekenlerin gözaltına alınıp tutuklandığını anımsatarak, “Halay çekme gibi faaliyetlerin suç olarak değerlendirilmesi, ifade özgürlüğü ve kültürel hakların ciddi şekilde ihlaline neden olmaktadır” dedi.

15 MAHPUSA HALAY CEZASI VERİLDİ
Reklam Bloğu
Yayınlama: 04.09.2024
16
A+
A-

Halay çektikleri için gözaltı ve tutuklamalar, cezaevlerine kadar uzandı. DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan 15 mahpusa halay çektikleri ve ıslık çaldıkları için 15’er gün hücre cezası verildiğini duyurdu. Oduncu, mahpuslara verilen cezanın, mahpuslar hakkında verilen hücre cezası “koğuş avlusunda halay çekmek suretiyle”, “ıslık attıkları” ve “halay bitiminde alkış tutarak eylemlerine son verdikleri” gibi gerekçelere dayandırıldığını aktardı.

 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

 

Oduncu, soru önergesinde Mersin’de sahilde halay çeken gençlerin gözaltına alınmasıyla başlayan sürecin belirli sosyal medya hesaplarının hedef göstermesiyle Siirt, Ağrı, Batman, Osmaniye ve İstanbul gibi birçok kentte gözaltı ve tutuklamayla devam ettiğini anımsattı.

 

HALAY ÇEKMEK KÖTÜ ÖRNEK TEŞKİL EDİYORMUŞ!

 

Batman M Tipi Kapalı CezaeviDisiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 15 mahpusa “Suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak ve yaptırmak” gerekçesiyle verilen hücre cezasını tepki gösteren Oduncu, kurulun kararında “Aynı tür eylemin yapılıp cezası kalması diğer tutuklu ve hükümlülere kötü örnek teşkil edeceği” ileri sürdüğünü belirtti.

 

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ CİDDİ ŞEKLDE İHLAL EDİLEMEKTEDİR’

 

Oduncu, önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Düğünlerde çekilen halayların hedef gösterilmesiyle başlayan gözaltı ve tutuklama furyasının cezaevinde halay çeken mahpuslara hücre cezası verilmesine kadar uzanması, ifade özgürlüğü hakkının da ağır şekilde ihlali sonucu doğurmuştur. Nitekim düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, ulusal mevzuat ile birlikte Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle hukuki koruma altındadır.Halay çekme gibi faaliyetlerin suç olarak değerlendirilmesi, ifade özgürlüğü ve kültürel hakların ciddi şekilde ihlaline neden olmaktadır. Bu tür uygulamalar, demokratik toplumların temel ilkelerine aykırıdır ve bireylerin kültürel kimliklerini ifade etme hakkını kısıtlamaktadır. Ayrıca, kültürel etkinliklere yönelik bu tür cezai uygulamalar toplumsal gerilimi artırır ve toplumsal barışı zedelemektedir. Benzer gözaltı ve yaptırımların engellenmesihukukun üstünlüğünün korunması, toplumsal barışın sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.”

 

Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

 

  • “Son dönemde, Mersin’de halay çeken gençlerin gözaltına alınması ve daha sonra birçok şehirde benzer olayların yaşanması ile ilgili olarak, halay çekmenin suç sayılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu tür uygulamalar hangi hukuki dayanaklarla yapılmaktadır?

 

  • Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan 15 mahpusun halay çektikleri için hücre cezası almalarını “suç örgütlerinin eğitim ve propaganda faaliyetleri” olarak nitelendirmenizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu nitelendirmenin hukuki dayanağı nedir? Böylesi bir gerekçe, ceza uygulaması için yeterli midir?

 

  • Kültürel etkinliklerin ve ifade özgürlüğünün bu şekilde kısıtlanması, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata uygun mudur?

 

  • Bu tür keyfi uygulamaların, toplumda yarattığı kutuplaşma ve toplumsal barışı zedeleme etkileri hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

 

  • Gözaltı ve tutuklama uygulamalarının, özellikle kültürel ve sosyal etkinlikler nedeniyle yapılmasının, insan hakları ve demokratik değerler açısından ne tür sakıncaları bulunmaktadır? Bu uygulamalara karşı nasıl bir denetim mekanizması öngörülmektedir?

 

  • Türkiye’de ifade özgürlüğü ve kültürel haklar açısından yaşanan bu tür ihlallere karşı nasıl bir önlem almayı planlıyorsunuz? Bakanlığınızın bu konudaki çalışmaları nelerdir?

 

  • Sosyal medya hesaplarının hedef göstermesiyle başlayan bu süreçlerin yargı bağımsızlığı ve adalet sisteminin işleyişi üzerindeki etkileri hakkında bir açıklama yapabilir misiniz?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.